Skip to content

Československá delegácia navštívila KĽDR pri príležitosti osláv 70. výročia jej založenia

Bratislava, 16. septembra čučche 107 (2018) – V dňoch 6. – 13. septembra čučche 107 (2018) navštívila Kórejskú ľudovodemokratickú republiku delegácia Spoločnosti česko-kórejského priateľstva Pektusan a Českej skupiny pre štúdium a aplikáciu myšlienky čučche, tvorená predsedom RSDr. Jozefom Servistom a podpredsedom Alexandrom Velitšom, aby sa zúčastnili osláv 70. výročia založenia Kórejskej ľudovodemokratickej republiky.

Po komplikovanom prestupe v Pekingu naša delegácia spolu s mnohými ostatnými zahraničnými delegátmi úspešne pristála vo štvrtok 6. septembra na letisku Pchjongjang – Sunan, kde sme sa zvítali s naším sprievodcom, 27-ročným pracovníkom Kórejského zväzu spoločenských vedcov (KASS) súdruhom Čin Mjong Ilom. Naša delegácia bola ubytovaná v hoteli Korjo, ktorý sa nachádza v centre Pchjongjangu neďaleko od železničnej stanice. Hotel, ktorý bol otvorený v roku 1985 za prítomností veľkých vodcov súdruhov Kim Ir Sena Kim Čong Ila, má stále svoje nezameniteľné čaro a ubytovanie v ňom bolo veľmi príjemné.

 

Piatok, 7. septembra čučche 107

Ráno sme navštívili Pchjongjanský pedagogický inštitút, ktorý pripravuje na svoje povolanie budúce učiteľky materských a základných škôl. Prezreli sme si jeho revolučné múzeum aj rôzne druhy učební, ktoré sú vybavené najmodernejšou technikou a z veľkej časti prebieha výuka interaktívne. Vedúci našej delegácie, súdruh Servista, sa vyjadril, že nemá informáciu o podobnej pedagogickej škole na takejto úrovni, ktorá by sa nachádzala u nás.

Napísali sme krátky odkaz do návštevnej knihy, v ktorom sme popriali ľudu a obzvlášť deťom KĽDR zdravie, mier a šťastný život v socialistickej krajine.

Pchjongjanský pedagogický inštitút

Ďalej naša delegácia navštívila závod na výrobu obuvi Rjuwon, v ktorom sa vyrába hlavne športová obuv. Tá je veľmi ľahká a cieľom podniku je vyrábať čoraz ľahšiu a pohodlnejšiu obuv. Cenovo vychádzajú topánky priemerne na 5-6 eur, avšak kvôli embargu momentálne nie sú exportované do zahraničia.

V závode sme si prehliadli najprv izbu revolučných tradícií venovanú histórii závodu a návšteve váženého najvyššieho vodcu súdruha Kim Čong Una v roku čučche 106 (2017). Potom sme si prezreli proces výroby, zariadenie na testovanie kvality obuvi, počítačovú miestnosť na vzdelávanie pracovníkov a podnikovú predajňu. V areáli závodu sa podobne, ako aj pri ďalších závodoch, ktoré sme navštívili, nachádza oddychová zóna pre zamestnancov a priestor na športové aktivity.

Závod na výrobu obuvi Rjuwon

Poobede sme sa išli pozrieť do závodu na výrobu tašiek, ktorý bol otvorený v roku čučche 106 (2017). Vyrába sa v ňom viac ako 300 druhov tašiek pre deti a mládež. Čínske tašky mali nepriaznivý vplyv na pokožku detí, preto vážený najvyšší vodca súdruh Kim Čong Un rozhodol, že treba vyrábať tašky vlastnej výroby, ktoré budú ľahké, príjemné na nosenie a z kvalitných materiálov.

Opäť sme zhliadli izbu revolučných tradícií, podnikové múzeum, miestnosť na tvorbu nových návrhov tašiek, kultúrnu sálu, vedecko-technickú vzdelávaciu miestnosť a výrobnú halu. Pracovníci tu pracujú vo veľmi prijateľných podmienkach, pričom prácu im spríjemňuje hudba hrajúca z reproduktorov, narozdiel od mnohých závodov v Česku a na Slovensku, kde majú pracujúci počúvanie hudby zakázané.

Takisto majú vo výrobnej hale k dispozícii pitnú vodu a čaj, ktorý si môžu nabrať do pripravených pohárov.
Hygienické pomery sú vo výrobných halách aj v iných priestoroch všetkých závodov, ktoré sme navštívili, na vysokej úrovni.

Závod na výrobu školských tašiek

Posledným závodom, ktorý sme navštívili, bol závod na výrobu kozmetiky Unhasu, navštívený veľkým generálom v auguste čučche 92 (2003), zrenovovaný v minulom roku a po renovácii navštívený váženým najvyšším vodcom. V závode sa rovnako nachádza podniková predajňa, v ktorej si niektoré dámy z medzinárodných delegácií zakúpili kozmetické výrobky. Táto kozmetika je exportovaná aj do niekoľkých zahraničných krajín, ako napríklad Rusko, Hong Kong, Irán a Cyprus.

Podniková predajňa v kozmetickom závode Unhasu

 

Sobota, 8. septembra čučche 107 (2018)

Dopoludnia navštívila naša delegácia spolu s ostatnými delegátmi a zástupmi občanov KĽDR i zahraničných Kórejcov Palác Slnka Kumsusan, najposvätnejšie miesto revolúcie, kde odpočívajú vo svojej životnej podobe veľkí vodcovia súdruhovia Kim Ir Sen a Kim Čong Il. Vzdali sme hlbokú úctu pamiatke veľkých vodcov.

Palác slnka Kumsusan

Popoludnie bolo vyhradené veľkému semináru o myšlienke čučche, ktorý sa uskutočnil v Ľudovom paláci kultúry. S prejavmi vystúpilo viacero delegátov z rôznych krajín sveta, vrátane Japonska, Ruska, Mongolska, Nepálu či afrických krajín. Najrevolučnejší prejav mal jednoznačne Dr. Dermot Hudson z Britskej asociácie priateľstva s KĽDR, ktorý rázne odsúdil kapitalistický systém a americký imperializmus a vyzdvihol ľudovú politiku Kórejskej strany práce a najvyššieho vedenia Kórejskej ľudovodemokratickej republiky.

Prejav súdruha Hudsona na seminári o myšlienke čučche

Súdruh Kim Jon Čchon z KĽDR porozprával o strategických úspechoch vo výstavbe civilizovanej krajiny. Uviedol, že cieľom politiky Kórejskej strany práce je vybudovať civilizáciu na vyššej úrovni, pričom za týmto účelom je potrebné priviesť národ na vyšší stupeň civilizovanej úrovne či už v kultúre, ale aj v iných oblastiach. Civilizovanou krajinou sa môže nazývať tá, ktorá má dobré národné zdravotníctvo, krásnu morálku a vysokú úroveň ideologickej uvedomelosti. Dôležitá je tiež prítomnosť mladých kádrov pri výstavbe krajiny. V roku čuche 107 (2018) si KĽDR pripomína 60 rokov bezplatného vzdelávania a v súčasnosti existujú v KĽDR rôzne nové druhy vzdelávania. V poslednom období prebieha výstavba nových ulíc, internátov, výstavba a rekonštrukcia nemocníc, športových zariadení, obchodov, reštaurácií a podobne.

Táto konferencia ukázala, že kimirsenizmus-kimčongilizmus je veda a je nutné intenzívne študovať myšlienku čučche a realizovať ju v súlade so špecifickými podmienkami každej krajiny.

Za spomenutie stojí skutočnosť, že konferencie o čučche sa zúčastnil aj známy francúzsky herec Gérard Depardieu.

Naša delegácia na konferencii o myšlienke čučche

V ten istý deň sa večer o 18. hodine uskutočnil banket. Na ňom naša delegácia sedela pri jednom stole s poľskými delegátmi, s ktorými sme nadviazali priateľský rozhovor.

Po bankete sme sa presunuli na koncert k 70. výročiu založenia KĽDR, na ktorom vystúpili najvýznamnejšie hudobné telesá KĽDR, a to vojenský zbor Štátneho zaslúžilého orchestra, Orchester Samčijon a umelecká skupina Mansude. Koncertu sa podľa našich odhadov mohlo zúčastniť do 10 000 ľudí, vrátane popredných straníckych predstaviteľov. Išlo naozaj o vysoký kultúrny zážitok a dôstojné pripomenutie 70. výročia založenia Kórejskej ľudovodemokratickej republiky.

 

Sobota, 9. septembra čučche 107 (2018)

V deň 70. výročia vzniku KĽDR sa o 10. hodine uskutočnila vojenská prehliadka, ktorá mala opäť veľkolepú formu a zúčastnila sa jej aj naša delegácia. Na takýchto akciách z dôvodu bezpečnostných opatrení nie je možné vyhotovovať fotografické zábery, avšak celý záznam vojenskej prehliadky je možné pozrieť na internete (odkaz). Po vojenskej prehliadke nasledovala masová manifestácia, ktorej sa zúčastnili desaťtisíce občanov Pchjongjangu.

Vojenská prehliadka pri príležitosti 70. výročia založenia KĽDR (foto: KCNA)

Na vojenskej prehliadke bolo prítomné najvyššie vedenie strany, štátu a armády, na čele s váženým najvyšším vodcom súdruhom Kim Čong Unom, ktorého sme mali tú česť naživo vidieť. Spolu s ním sledovali prehliadku z tribúny aj významní zahraniční štátni predstavitelia, a to Li Čan-šu, predseda Stáleho výboru Všečínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov ČĽR; Mohamed Ould Abdel Aziz, prezident Mauritánskej islamskej republiky; Salvador Antonio Valdés Mesa, prvý podpredseda Štátnej rady a prvý podpredseda Rady ministrov Kubánskej republiky; Helal Al-Helal, zástupca regionálneho tajomníka sýrskej Socialistickej strany arabskej obrody a Valentina Ivanovna Matvijenková, predsedkyňa Rady Ruskej federácie.

Večer sa na Štadióne 1. mája na ostrove Rungna uskutočnilo masové predstavenie Žiariaca vlasť. Išlo o kombináciu obrázkov vytváraných 18 000 žiakmi na tribúne a hudobno-tanečno-športových kreácií v priestoroch ihriska. Predstavenie takýchto rozmerov, v minulosti známe pod názvom Arirang, sa v KĽDR konalo po piatich rokoch, pričom tentokrát mu dodali ešte väčšiu pompéznosť rôzne počítačové efekty. Na tomto slávnostnom programe bol opäť prítomný vážený najvyšší vodca súdruh Kim Čong Un, ktorého desiatky tisíc divákov vítali búrlivým potleskom.

Masové predstavenie “Žiariaca vlasť” (foto: KCNA)

Toto predstavenie nás počas približne dvojhodinového trvania previedlo dramatickou formou dejinami Kórey, jej kultúrou, úspechmi v budovaní socializmu, športe, nezávislej politike a s nádejou na znovuzjednotenie Kórejského polostrova.

Nebudem tajiť, že som mal slzy v očiach, keď som videl nadšenie kórejského ľudu vo chvíli, keď účastníci programu vytvorili živý portrét prezidenta súdruha Kim Ir Sena a generálneho tajomníka súdruha Kim Čong Ila. Obzvlášť dojemná bola scéna, znázorňujúca rozpad socialistického tábora ako rozbúrené more, po ktorom sa plavila loď predstavujúca Kórejskú ľudovodemokratickú republiku, ktorá odolala tejto búrke a naďalej rozvíja budovanie socializmu.

 

Nedeľa, 10. septembra čučche 107 (2018)

V tento deň sa uskutočnila v Ľudovom paláci kultúry lekcia o myšlienke čučche pre medzinárodných delegátov.

Na úvod bol premietaný film, ktorý pojednával o novej strategickej línii strany – všetko pre ekonomiku. Dokumentárny film na úvod stručne zhrnul dejiny KĽDR a kórejskej revolúcie. Vďaka zásluhám veľkého vodcu mohol kórejský ľud nastúpiť na cestu nezávislosti. Vďaka politike songun, ktorú zaviedol veľký generál, sa podarilo prekonať ťažkosti v 90. rokoch zapríčinené imperialistickými machináciami a provokáciami.

Zlepšili sa všetky sektory ekonomiky a pod vedením váženého najvyššieho vodcu súdruha Kim Čong Una pokračuje socialistická výstavba a stavajú sa zázraky, napriek imperialistickej blokáde. To demonštruje silu národa a vôľu KĽDR, ktorá chce vybudovať raj ľudí na Zemi tým, že pevne stojí na pilieroch nezávislosti, sebestačnosti a samostatnej obrany.

Seminár o myšlienke čučche

Kórejská strana práce tiež venuje veľkú pozornosť rozvoju vedy a každé odvetvie národného hospodárstva je renovované a modernizované. Ľud KĽDR robil v minulom storočí nezávislú ekonomiku rýchlosťou Čchollimy (okrídlený kôň z kórejskej mytológie, pozn.), pričom v ostatnej dekáde bola zavedená rýchlosť Mallimy, ktorá je 10-krát rýchlejšia ako Čchollima. To symbolizuje napredovanie hospodárstva KĽDR.

Po skončení filmu nasledoval príhovor o novej strategickej línii Kórejskej strany práce vytýčenej súdruhom Kim Čong Unom v apríli tohto roka.

Popoludní sme absolvovali prehliadku metra, kde sme navštívili stanicu Puhung (Rekonštrukcia) a odviezli sme novou súpravou metra do stanice Jonggwang (Sláva). Metro v Pchjongjangu je vyzdobené monumentálnymi reliéfmi, mozaikami, lustrami, sochami a ďalšími umeleckými dielami, ktoré znázorňujú budovanie socializmu v KĽDR.

Metro v Pchjongjangu. V pozadí mozaika “Veľký vodca súdruh Kim Ir Sen medzi pracujúcimi”

Rozhodne najväčším zážitkom celého dňa a jedným z najväčších zážitkov celého nášho pobytu v KĽDR bol pochodňový sprievod, ktorý sa uskutočnil večer po zotmení. Pri tomto sprievode členovia Kimirsensko-Kimčongilského zväzu mládeže, mladý predvoj kórejskej revolúcie, vytvárali pomocou pochodní dokonalé nápisy a obrazy, za sprievodu prekrásnej dychovej hudby. Zažiť naživo atmosféru tohoto pochodu je niečo neopísateľné. Aj tejto významnej akcie sa zúčastnili predstavitelia strany a štátu a zahraničné osobnosti.

Manifestácia s pochodňami (foto: KCNA)

 

Pondelok, 11. septembra čučche 107 (2018)

V pondelok naša delegácia navštívila v dopoludňajších hodinách Mangjongde, rodnej dediny prezidenta Kim Ir Sena. Vypočuli sme si výklad v ruskom jazyku o detstve a živote prezidenta a vyfotografovali sme sa na pamiatku pred jeho rodným domom.

Mangjongde, rodisko prezidenta Kim Ir Sena (foto: KCNA)

Následne sme sa presunuli do športového areálu, kde členovia medzinárodných delegácií súťažili v rôznych športových disciplínach, ako napríklad skákanie vo vreci, preťahovanie lanom a podobne. Potom nasledovalo pohostenie v miestnom bare, kde servírky zahrali a zaspievali tradičné kórejské piesne. Následne prebehla súťaž v spievaní medzi zahraničnými delegátmi. Zaspieval som tri kórejské piesne, a to S Vami zvíťazíme, venovanú drahému vodcovi súdruhovi Kim Čong Ilovi, ľudovú pesničku Arirang a Pieseň národnej obrany.

Športový deň (foto: KCNA)

Po skončení zábavy sme sa presunuli do mesta na konečnú zastávku električiek, odkiaľ sme sa zviezli električkou typu KT8.

Utorok, 12. septembra čučche 107 (2018)

6-dňový program v KĽDR sme zakončili výletom do oblasti hory Mjohjang, kde sa nachádza mnoho krásnych prírodných scenérií. Jedným z významných miest v tejto oblasti je Múzeum medzinárodného priateľstva, kam putujú dary zaslané veľkým vodcom kórejského národa z celého sveta. Nachádza sa tu takmer 200 000 darov z viac ako 180 krajín. Videli sme aj dar od našej Spoločnosti česko-kórejského priateľstva Pektusan a taktiež dary od predstaviteľov československej vlády v období socializmu.

Múzeum medzinárodného priateľstva

Po skončení prehliadky sme si sadli v príjemnom prostredí na terasu múzea, kde sme napísali odkaz do návštevnej knihy.
Nasledoval piknik pri potoku v prírodnej rezervácii pod štítom Pirobong. Návšteva tejto oblasti bola pre mňa veľkým zážitkom vzhľadom na to, že to bola moja prvá cesta mimo Pchjongjang. Videli sme nádherné prírodné scenérie a skromný, ale pokojný a neuponáhľaný život vidieckeho ľudu. Väčšina ľudí v oblasti vidieka sa stále zaoberá prevažne poľnohospodárstvom. Aj na vidieku sme mohli vidieť, že v porovnaní s mnohými inými oblasťami sveta žijú ľudia na dedine slušným a dôstojným životom.

Život na vidieku

Prostredie okolo diaľnice je udržiavané občanmi rozdelenými do pracovných skupín, ktorí sa starajú o strihanie živého plota oddeľujúceho jazdné smery, zametanie, kosenie trávy a ďalšiu údržbu.

Po návrate do Pchjongjangu sme sa v hoteli Korjo stretli so zástupcom tajomníka sekretariátu KASS súdruhom Čche Kangom, s ktorým sme diskutovali v srdečnom a súdružskom duchu.

 

Streda, 13. septembra čučche 107 (2018)

Žiaľ, po týždni krásneho pobytu v KĽDR sme sa museli vrátiť do krutej reality kapitalizmu, aby sme mohli zreferovať Vám, našim čitateľom, dojmy a poznatky z našej najnovšej cesty do socialistickej Kórey.

Počas čakania na lietadlo do Prahy sme na letisku v Pekingu zažili ešte jedno milé stretnutie, a to so súdruhom Ču Won Čcholom, ktorý niekoľko rokov dozadu pracoval na kórejskej ambasáde v Prahe.

 

Naša delegácia so súdruhom Ču Won Čcholom na letisku v Pekingu

 

Môžeme konštatovať, že oslavy 70. výročia založenia Republiky boli vskutku dôstojné a veľkolepé, pričom KĽDR ďalej speje vpred k svetlým zajtrajškom, narozdiel od našich krajín zadlžených a kolonizovaných. Je smutné, že nadchádzajúce 100. výročie vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov si nebudeme pripomínať takouto veľkolepou formou ako jedna socialistická krajina.

Je však na nás, aby sme zobrali svoj osud pevne do svojich rúk a odčinili chyby, na základe ktorých pracujúci ľud Československa prišiel o socialistické výdobytky a uvrhol sa do ideologickej i kultúrnej otravy imperialistami.

Naše poďakovanie patrí veľvyslanectvu KĽDR v ČR a Kórejskému zväzu spoločenských vedcov (KASS), za to, že sme dostali dôveru a mohli sme opäť navštíviť Kórejskú ľudovodemokratickú republiku. Tiež ďakujeme nášmu sprievodcovi súdruhovi Čin Mjong Ilovi za starostlivosť počas nášho pobytu a všetkým, ktorí sa podieľali na organizovaní týchto nádherných osláv.

Alexander Velitš
podpredseda Výboru Spoločnosti česko-kórejského priateľstva Pektusan
a Českej skupiny pre štúdium a aplikáciu myšlienky čučche