Skip to content

Anekdoty zo života Kim Čong Ila: Večný prezident

5. septembra 1998 masmédiá po celom svete pozorne počúvali Rádio Pchjongjang.
Prvé zasadnutie Desiateho Najvyššieho ľudového zhromaždenia KĽDR malo byť zahájené v priebehu niekoľkých minút; na zasadnutí by mal byť zvolený nový štátny vedúci orgán, najmä jeho nový prezident. Z tohto dôvodu bolo stretnutie stredobodom záujmu celého sveta.

Nikto nepochyboval o tom, že súdruh Kim Čong Il bude zvolený za prezidenta KĽDR. Bolo to považované za istú vec, takže niektorí zahraniční novinári dokonca napísali články, v ktorých predpovedali celonárodné oslavy jeho zvolenia.

Rozhlasové vysielanie Pchjongjangu však všetkých prekvapilo. Ľudia na celom svete ťažko verili vlastným očiam a ušiam. Kim Ir Sen bol vyhlásený za večného prezidenta KĽDR!

Bolo bežnou praxou zvoliť si novú hlavu štátu v deň, kedy predchádzajúca hlava zomrela, prípadne najneskôr do niekoľkých dní. Ale v KĽDR uplynuli celé štyri roky od úmrtia prezidenta Kim Ir Sena bez zvolenia nového prezidenta.

Na slávnostnom ceremoniáli, ktorý sa konal po tomto dlhom odklade, súdruh Kim Čong Il ubezpečil, že súdruh Kim Ir Sen bude uznaný za večného prezidenta KĽDR. Takže, čo bolo jeho zámerom?
Už v júli 1994, keď celá krajina oplakávala náhle úmrtie prezidenta Kim Ir Sena, súdruh Kim Čong Il vyhlásil:
“Aj keď odišiel, je to mojím pevným odhodlaním mať vodcu Kim Ir Sena, ktorý vykonal mimoriadny prínos pre našu krajinu a ľud, pre svet a ľudstvo a ktorý sa tešil najvyššej úcte a rešpektu, ako jediného prezidenta, ako prvého a večného prezidenta v dejinách našej krajiny.”

Pokračoval, že titul prezident Kim Ir Sen, ktorý bol tak drahý celému ľudstvu, by mal byť vyrytý do histórie Kórey, a že mladšie generácie by sa vždy mali odvolávať na súdruha Kim Ir Sena, keď budú používať slovo prezident.
Potom vyhlásil, že je odhodlaný podporovať naveky veľkého vodcu súdruha Kim Ir Sena, rovnako ako počas jeho života, zakladajúc na tomto pohľade a postoji, a tak by bol súdruh Kim Ir Sen zachovaný ako jediný prezident v kórejskej histórii.

Súdruh Kim Čong Il zabezpečil, že záznam politickej reči súdruha Kim Ir Sena bol dodaný na prvé zasadnutie Deviateho Najvyššieho ľudového zhromaždenia, a bol prehraný ako náhrada jeho vlastného politického prejavu na súčasnom zasadnutí.