Skip to content

Anekdoty zo života Kim Čong Ila: “Interview” pre zjednotenie

Začiatkom augusta 2000, po zverejnení historického spoločného vyhlásenia z 15. júna, prišla do Pchjongjangu delegácia juhokórejských masmédií. Delegácia bola zložená z vysokopostavených vedúcich pracovníkov zastupujúcich juhokórejské mediálne kruhy. Veľký vodca súdruh Kim Čong Il sa s nimi stretol 12. augusta.

Toto stretnutie bolo neskôr nazvané Šokujúcim rozhovorom.

Jednomyseľná jednota a vojenská sila.

Počas rozhovorov sa opýtal vedúceho pracovníka: “Koľko rokov ste sa venovali žurnalistike?”
Hosť na chvíľu zaváhal a odpovedal, že sa venuje žurnalistike niekoľko desaťročí. Súdruh Kim Čong Il povedal: “Potom musia tvoriť antikomunistické články 80 až 90 percent vašej kariéry.”

Ostatní hostia, ktorí boli spočiatku napätí ako struna, vybuchli smiechom.
To oživilo atmosféru zhromaždenia. Keď žiadali zástupcov severu o stretnutie so súdruhom Kim Čong Ilom, zaviazali sa, že sa počas jednaní alebo obedov nikdy nebudú pýtať na žiadne otázky. Nečakane sa však stretnutie zmenilo na interview.

Člen delegácie vzniesol otázku, kde sa nachádza zdroj jeho sily na obranu socializmu.
Súdruh Kim Čong Il okamžite odpovedal: Je to vojenská sila. Zdroj našej sily je dvojitý. V prvom rade je to jednomyseľná jednota a za druhé vojenská sila. Len so silnou armádou sa dajú riešiť vzťahy so zahraničím z nezávislého hľadiska. Stále potrebujeme túto silu aj v prípade úzkych väzieb s inými krajinami. Inak bude naša krajina nasledovať rovnakú cestu ako feudálna dynastia Čoson v posledných dňoch za vlády princa Tewona alebo cisárovnej Mjongsong.

Národná spolupráca.

Juhokórejskí hostia boli veľmi vzrušení, keď súdruh Kim Čong Il pohotovo odpovedal na všetky ich otázky veľmi jasne s tým, že sa odvolal na svoje široké vedomosti, záľuby a humorné anekdoty.

Ďalší hosť povedal: “Animácie a počítačový softvér severu dosiahli svetový štandard. Myslím si, že sever bude úspešný, ak bude spolupracovať s inými krajinami v tejto oblasti.”

Súdruh Kim Čong Il sa srdečne zasmial a povedal: Ak sever a juh budú spolupracovať v tejto oblasti, každá strana dostane polovicu ziskov. To znamená, že všetky zisky pôjdu pre Kóreu. Prečo by mal sever spolupracovať s inými krajinami?
V momente im prišla na rozum fráza spoločnej deklarácie z 15. júna – Samostatne vlastným úsilím národa!

Jeho odpoveď potvrdila, že to nebol iba prázdny slogan a opätovne zdôraznil, že všetok kórejský ľud sa musí spojiť v úsilí o ukončenie tragédie národného rozdelenia.

Deň zjednotenia.

Rozhovor trval dlho a mnohí hostia sa stále vypytovali. Zrazu jeden z nich, ktorý po celý čas mlčal, sa postavil a spýtal sa: “Kedy si myslíte, že Kórea bude zjednotená?”

Pre všetkých to bolo veľké prekvapenie, pretože to považovali za trochu neslušné. V skutočnosti sa nikto nemohol odvážiť predpovedať, kedy sa Kórea stane znova jednotnou, pretože bola rozdelená viac ako polstoročie. Všetci sa pozreli na muža, ktorý vyzeral zahanbene.

Súdruh Kim Čong Il však odpovedal láskavo a zreteľne: Závisí to od rozhodnutia severu a juhu Kórey. V závislosti od toho, ako budeme rozvíjať svoje myšlienky a ako kórejský ľud bude združovať svoje úsilie, môže byť zjednotenie Kórey vyriešené okamžite alebo aj nie.

Všetci tlieskali na znak obdivu k jeho stručnej a zmysluplnej odpovedi na ťažkú ​​otázku.

Sydney alebo Soul.

Rozhovory prebiehali v srdečnej nálade. Jeden z hostí sa opýtal súdruha Kim Čong Ila, či prijme pozvanie predsedu Medzinárodného olympijského výboru, adresované nemu a prezidentovi Kim Te Džungovi, aby sa zúčastnili na Olympijských hrách v Sydney.

Na chvíľu zavládlo ticho. Bola to citlivá otázka vzhľadom na politickú situáciu.
Nakoniec súdruh Kim Čong Il povedal, že o pozvaní nebol informovaný a dodal, že nemá čas navštíviť Soul, kde žijú jeho spoluobčania, nieto ešte Sydney. Pokračoval: “V skutočnosti som ešte nebol ani v Soule, aby som sa stretol so svojimi krajanmi na juhu, takže nie je dôvod, prečo som mal ísť do vzdialeného Sydney, aby som tam vystupoval ako herec!”

Po pauze dodal, že by chcel navštíviť Soul, ostrov Čedžu a Pusan, ale nemôže si nájsť čas kvôli jeho nabitému programu.

Hostia sa zmenili na tesnopiscov, zapisujúc si jeho slová.

Nasledujúci deň na obed bol uverejnený rozhovor so súdruhom Kim Čong Ilom v juhokórejských novinách, ktorý zaberal celé dve strany.