Skip to content

KCNA odsuzuje USA a jižní Koreu za pořádání velkého vojenského cvičení proti KLDR

Pchjongjang, 16. května čučche 107 (2018) (KCNA) – Korejská ústřední tisková agentura (KCNA) zveřejnila 16. května následující zprávu:

Jihokorejské orgány společně s USA pořádají od 11. května dosud největší společné letecké cvičení “Max Thunder 2018” v celé jižní Koreji pro nácvik preventivního leteckého úderu proti KLDR a vítězství ve vzduchu.

Na cvičení se podílí více než 100 stíhaček různých misí, včetně strategických jaderných bombardérů B-52 a stíhačů F-22 Raptor pod dohledem sil amerických imperialistických agresorů v jižní Koreji a jihokorejských leteckých sil. Má trvat do 25. května.

Veřejné mínění doma i v zahraničí kritizuje, že tyto manévry jsou dosud největší a jsou odrazem neměnného postoje USA a jižní Koreje, které přetrvávají v “maximálním tlaku a sankcích” proti KLDR.

Cvičení v jižní Koreji zaměřené proti KLDR je nezastřeným napadením Pchanmundžomské deklarace a záměrnou vojenskou provokací k tendenci příznivě se vyvíjející situace na Korejském poloostrově.

Sever a jih slavnostně prohlásily, že byla zahájena nová mírová iniciativa a dosáhly dohody ve společném úsilí o potlačení akutního vojenského napětí na poloostrově a podstatném zmírnění nebezpečí války a USA ji také plně podpořily.

Avšak ještě předtím, než zaschnul inkoust historické deklarace z 27. dubna, zahájily jihokorejské orgány a USA takovéto cvičení proti KLDR, útočící na veškeré úsilí a dobré úmysly, které projevila KLDR, hrubou a podlou provokací a vzbudily vážné znepokojení a zklamání napříč všemi spoluobčany a mezinárodním společenstvím, kteří chtějí, aby bylo prohlášení uskutečněno.

Pokud USA a jihokorejské orgány považují fázi zlepšování mezikorejských vazeb a dialog mezi KLDR a USA, zajištěný aktivním a velkorysým úsilím a opatřeními KLDR, za něco, co je dovoleno v jakémkoli čase a hodině, pak se smutně mýlí.

Jihokorejské orgány se zejména se uchýlily k takovým nepřístojným činům, které jsou v naprostém rozporu s příslibem společně se severem usilovat o mír, prosperitu a znovusjednocení na poloostrově, a umožňují dokonce i lidské spodině, aby bezohledně házela bláto na důstojnost nejvyššího vedeního KLDR a její systém a snižovala význam Pchanmundžomské deklarace před budovou “Národního shromáždění”.

Existuje limit pro projevování dobré vůle a nabízení příležitosti.

Historická Pchanmundžomská deklarace nemůže být provedena jednostranným úsilím jedné strany, ale může být úspěšně uskutečněna pouze tehdy, když obě strany vytvoří příznivé podmínky a klima tím, že spojí své úsilí.

Nemůžeme než učinit krok k pozastavení rozhovorů severu a jihu na vysoké úrovni naplánovaných na 16. května za panující vážné situace, kdy se v jižní Koreji objevuje šílené bojové a konfrontační hřmění zaměřené proti severu.

Jihokorejské orgány, zbavené všech smyslů, by měly být plně zodpovědné za zničené rozhovory severu a jihu na vysoké úrovni a za problémy a překážky, které brání vztahům severu a jihu.

USA měly dvakrát přemýšlet o osudu summitu KLDR – USA jako významném programu jednání před provokativním vojenským zločinným podnikem proti KLDR ve spojení s jihokorejskými orgány.

Budeme pečlivě sledovat následující chování USA a jihokorejských orgánů.

 

Korejská ústřední tisková agentura – KCNA, http://www.kcna.kp