Skip to content

Uskutočnila sa vojenská prehliadka a masová demonštrácia pri príležitosti výročia založenia KSP

02-06V sobotu 10. októbra sa pri príležitosti 70-teho výročia založenia Kórejskej strany práce (KSP) uskutočnila na námestí Kim Ir Sena veľkolepá vojenská prehliadka a masová demonštrácia.

Kim Čong Un, prvý tajomník Kórejskej strany práce, prvý predseda Národnej obrannej komisie a najvyšší veliteľ Kórejskej ľudovej armády (KPA) sa jej takisto zúčastnil.

Bol ceremoniálne pozdravený čestnou strážou, zloženou z pozemných jednotiek KPA, námorníctva a letectva KPA a Robotnícko-roľníckych červených gárd (obdoba našich Ľudových milícií).

Potom vyšiel na čestnú tribúnu na námestí.

Na čestnej tribúne boli takisto Hwang Pyong So, Kim Ki Nam, Choe Ryong Hae a ďalší, členovia ÚV KSP, tajomníci krajských výborov KSP a najvyšší dôstojníci KPA.

Prišiel aj Liu Yushan, člen Stáleho výboru politbyra ústredného výboru Komunistickej strany Číny a zároveň člen Ústredného výboru Komunistickej strany Číny.

Na čestnej tribúne sa takisto objavili Kim Yong Nam, Pak Pong Ju, Yang Hyong Sop a ďalší, Salvador Antonio Valdes Mesa, člen politbyra ústredného výboru Komunistickej strany Kuby a viceprezident Štátnej rady Kuby, Chansy Phosikham, tajomník Ústredného výboru Laoskej ľudovej revolučnej strany a predseda jej Organizačného výboru, a Ha Thi Khiet, tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Vietnamu a riaditeľ jeho oddelenia pre masové hnutie.

Medzi divákmi boli ďalej delegáti k oslavám 70-teho výročia založenia KSP, významní členovia strany, ozbrojené sily a vládne orgány, masové organizácie, členovia ministerstiev a národných inštitúcií, členovia KPA a Kórejských ľudových vnútorných bezpečnostných síl, bývalí dlhodobí väzni, ktorí sú vlasteneckými bojovníkmi za zjednotenie, hrdinovia, rodinní príslušníci revolučných mučeníkov, ľudia ktorí urobili veľké revolučné činy, vyznamenané osoby, delegácie krajanov zo zámoria a vedúci Pchjongjanskej časti Protiimperialistického národného frontu.

Súčasne tam boli pozvaní delegáti zo zahraničných strán a ďalší delegáti, diplomatickí vyslanci a zástupcovia medzinárodných organizácií a členovia vojenských atašé a ďalší zahraniční hostia.

Na námestí bola vztýčená vlajka KĽDR a vlajka KSP.

Za pozdravných výstrelov 70-tich diel zahrala Pieseň generála Kim Ir Sena a Pieseň generála Kim Čong Ila.

Kim Čong Un predniesol prejav na oslavu 70-trho výročia založenia KSP.

Keď cez námestie prechádzali vozy, vezúce vlajky s portrétmi usmievajúceho sa Generalisima Kim Ir Sena a Kim Čong Ila, čestná stráž pozemnej armády, námorníctva a letectva a protivzdušnej obrany KPA a Robotnícko-roľnícke červené gardy a všetci účastníci vojenskej prehliadky im vzdali česť.

Vojenská prehliadka sa začala.

Počas pekných tónov vojenskej hudby pochodovala formácia bojovníkov v uniformách protijaponskej partizánskej armády a formácia vojakov v uniformách z doby budovania regulérnych ozbrojených síl po oslobodení krajiny. Za nimi išla formácia Druhá gardová pešia divízia Kang Kona, Soulská gardová tretia pešia divízia, Soulský Kim Čekova gardová 4. pešia divízia a ďalšie gardové jednotky, formácie politických pracovníkov, mládežnícke gardy a ďalšie formácie, ktoré bojovali za doby Vlasteneckej oslobodzovacej vojny.

Potom nasledovali formácie spoločnosti hory Taedok, ktoré vymysleli slogan “Boj za sto, Soulská gardová 105. tanková divízia Ryu Kyong Sua, bojová skupina vzdušných síl KPA a protivzdušnej obrany, jednotka, ktorá stavala Západomorskú hrádzu a ďalšie jednotky ktoré vykonali nejakú hrdinskú službu strane, vodcovi, krajine a svojmu ľudu od povojnového obdobia až doteraz.

Okolo tribúny pochodovali formácie Kim Ir Senovej vojenskej univerzity a Kim Ir Senovej univerzity politickej vedy, Námornej univerzity Kim Čong Suk, Kim Chaekovej univerzity vzdušných síl, Kang Konovej vojenskej akadémie všetkých stupňov KPA a pozemné, námorné, letecké jednotky a jednotky protivzdušnej obrany a strategické sily, ženská letecká jednotka, ďalšie vojenské jednotky a špeciálne sily Pchjongjangského inštitútu.

Kim Čong Un jednotkám opätoval pozdrav.

Ponad námestie preleteli lietadlá sformované do znaku KSP a do formácie čísla 70.

Pochodovali aj formácie Hrdinskej pektusanskej mládežníckej údernej brigády, Robotnícko-roľnícke červené gardy, Červené gardy mládeže a Kórejskej detskej únie (obdoba našich pionierov).

Cez námestie s rachotom prešli formácie rozličných typov delostrelectva, obrnených vozidiel, tankov, strategických rakiet a ďalších najnovšie kórejské ultra-presné typy zbraní.

Keď sa hudobná formácia, hrajúc revolučné vojenské piesne, prešla námestím a sformovala sa do slova “Víťazstvo”, lietadlá po oblohe ponad námestie prehliadku ukončili, nechávajúc na oblohe dymové čiary troch farieb.

Potom nasledovala demonštrácia Pchjongjangčanov.

Na námestie vstúpili sformované zástupy s vozmi, nesúce sochy prezidenta Kim Ir Sena a vodcu Kim Čong Ila. Tie nasledovali formácie tanečníkov s vlajkami strany, rodiny vojakov a ďalšie formácie demonštrujúcich s mávatkami a tabuľami so sloganmi.

Ľud stojaci na námestí vytvoril obrovské nápisy “Kim Ir Sen”, “Kim Čong Il”, “Kim Čong Un”, “Oslava 70-teho výročia”, “Ochránime vodcu až na smrť”, “Matka strana”, “Ideologická sila”, “Vojenská sila”, “Sila mládeže” a ďalšie. Takisto boli na námestí do rôznych postupností sformované vlajky KSP a KĽDR.

Na konci demonštrácie boli na nebi spustené ohňostroje.

Kim Čong Un vrelo zamával na nadšené masové ovácie.

Video:

Fotogaléria:
02-01 02-02 02-03 02-04 02-05 02-06 02-07 02-08 02-09 02-10 02-11 02-12 02-13 02-14 02-15 02-16 02-17 02-18 02-19 02-20 02-21 02-22 02-23 02-24 02-25 02-26 02-27 02-28 02-29 02-30 02-31 02-32 02-33

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.