Skip to content

Prvé demokratické voľby v Kórei

Pchjongjang 2. novembra čučche 110 (2021) (KCNA) – Prvé demokratické voľby v Kórei sa uskutočnili 3. novembra čučche 35 (1946).

Samdung-mjon v okrese Kangdong v provincii Južný Pchjongan (toho času), bežná vidiecka dedina, sa stala dobre známou ako miesto, kde bol veľký vodca súdruh Kim Ir Sen zvolený za zástupcu ľudu po oslobodení Kórey spod koloniálnej nadvlády Japonska (15. august 1945).

Jedného dňa v roku 1946, keď celá krajina prekypovala prípravami na prvé demokratické voľby, sa veľký vodca stretol v Pchjongjangu s delegátmi z oblasti Samdung, aby sa podrobne oboznámil so životnými podmienkami jej obyvateľov a miestnou situáciou v poľnohospodárstve a dal poučenie k prvým demokratickým voľbám.

V októbri toho roku navštívil oblasť Samdung vzhľadom na úprimnú túžbu jej obyvateľov, ktorí ho nominovali za kandidáta na členstvo v ľudovom výbore provincie Južný Pchjongan. Obyvatelia mu na uvítanie smerom k miestu stretnutia rozprestreli na cestu niekoľko roliek bavlnenej látky. Odmietol však akceptovať ich úprimnosť s tým, že nemôže chodiť po tých zvitkoch látky, ktoré by sa mali radšej použiť na výrobu odevov.

V ten deň vystúpil s historickým prejavom pred miestnymi ľuďmi. V prejave povedal, že 3. november je šťastným dňom, keď si kórejský ľud po prvý raz v histórii zvolí členov ľudového výboru, svojej skutočnej vlády, pričom zdôraznil, že prostredníctvom volieb sa moc ľudu ešte viac posilní a konsolidujú sa úspechy všetkých demokratických reforiem.

Všetci obyvatelia Samdungu zaňho hlasovali v prvých demokratických voľbách.