Skip to content

Z talentovaného dievčaťa sa stala slávna umelkyňa

Umelecké štúdio Mansude, renomovaná základňa umeleckej tvorby v Kórejskej ľudovodemokratickej republike, sa môže pochváliť veľkým počtom vynikajúcich umelcov. Je medzi nimi aj súdružka O Un Bjol z Kórejskej spoločnosti umeleckej tvorby, ktorá prejavuje pozoruhodné schopnosti vo figurálnej maľbe.

Jej otec, O Kwang Ho, bol tiež maliarom. Možno po ňom zdedila maliarsky talent. O Un Bjol mala radšej než ostatné hračky najmä pastelky a štetce. Ľudia o nej hovorili, že je maliarskym zázrakom.

Keď mala dva roky, učiteľky z materskej školy ju vzali na Univerzitu výtvarných umení v Pchjongjangu, neďaleko jej bytu na sídlisku Čangčchung-dong v obvode Songjo.

Talent malého dievčaťa upútal pozornosť súdruha Čche Song Rjonga, prednášajúceho s výbornou povesťou. Aj keď bol prísnym učiteľom, súdruh Čche sa často divil jej bystrosti, vďaka ktorej vnímala viac ako bežní študenti.

Za prvý rok, čo sa O Un Bjol učila maľovať, namaľovala takmer 400 zátiší. Už ako päťročnú ju poznali aj profesionálni maliari.

Jej účasť na 12. svetovom festivale mládeže a študentstva v roku 1985 bola jej prvým medzinárodným debutom. Následne získala špeciálne ceny a zlaté medaily na niekoľkých medzinárodných výstavách výtvarného umenia a súťažiach detských kresieb a dokonca usporiadala svoje súkromné ​​výstavy výtvarného umenia v niekoľkých krajinách, kde získala medzinárodné uznanie.

Vyštudovala kórejskú maľbu na Vysokej škole výtvarných umení v Pchjongjangu a ukončila postgraduálny kurz. Počas štúdia na vysokej škole získala prvú cenu na dvoch výstavách, ktoré sa konali pri príležitosti založenia výročia školy, a na národnej výstave umeleckých diel mladých maliarov, ktorá sa konala v roku 2002. Cenu získala aj na národnej výstave výtvarného umenia v roku 2003.

Po ukončení štúdia bola vyslaná do umeleckého štúdia Mansude, tak ako si želala, a o rok neskôr, v roku 2008, namaľovala kórejský obraz, ktorý získal prvú cenu na národnej výstave výtvarného umenia. Niekoľko jej kórejských obrazov získalo diplomy a medaily na národných a iných výstavách výtvarného umenia a bolo zaregistrovaných do štátnej zbierky umeleckých diel.

Udržať si česť je oveľa ťažšie ako ju získať – je to jej úprimný pocit.

Svoj voľný čas trávi čítaním alebo počúvaním hudby. Je nadšenou pomocníčkou svojej mladšej sestry Ok Bjol a ďalších mladých umelcov v ich tvorivej činnosti.

Aj keď má dnes 40 rokov a je to žena v strednom veku, súdružka O Un Bjol stále nesie črty svojho vzhľadu z osemdesiatych rokov, keď bola všeobecne známa ako maliarsky zázrak.

Naša vlasť (Nenara) – http://naenara.com.kp