Skip to content

Učitelia v južnej Kórei odsúdení za držanie kníh z KĽDR

Soul, 1. februára čučche 109 (2020) – Podľa juhokórejských zdrojov najvyšší súd bábkovej južnej Kórey pred niekoľkými dňami odsúdil štyroch členov najväčšieho juhokórejského zväzu učiteľov na trest odňatia slobody za porušenie kontroverzného zákona o “národnej bezpečnosti” z dôvodu držby knižných materiálov pravdivo informujúcich o KĽDR.

Štyria obžalovaní, všetko učitelia z Inčchonu a členovia Kórejského zväzu učiteľov a vzdelávacích pracovníkov, boli uznaní vinnými z vlastníctva rôznych zakázaných textov z KĽDR, vrátane knihy „Dejiny Kórey“ a skrátenej verzie Kim Ir Senovej autobiografie „Vo víre storočia“ a distribúciu týchto materiálov v internej študijnej skupine.

Obe knihy sú bábkovou vládou južnej Kórey klasifikované ako nezákonné materiály, ktoré porušujú takzvaný “zákon o národnej bezpečnosti”.

Obžalovaným, medzi ktorých patrila aj 60-ročná žena, ktorá predtým pôsobila na vedúcej pozícii v Kórejskom zväze učiteľov a vzdelávacích pracovníkov, vymeral súd trest odňatia slobody v trvaní jedného roka a ďalšie dva roky podmienečného odsúdenia. Zároveň im bolo zakázané vykonávať povolanie učiteľa.

Množstvo ľudí na juhu Kórey už dlho požaduje zrušenie protiľudového “zákona o národnej bezpečnosti,” ktorý existuje od roku 1948 a obmedzuje slobodu prejavu.