Skip to content

Další osud korejsko-amerického dialogu závisí na přístupu USA

Pchjongjang, 6. října čučche 108 (2019) (KCNA) – Mluvčí ministerstva zahraničních věcí Korejské lidově demokratické republiky zveřejnil 6. října následující tiskové prohlášení:

Na základě dohody mezi KLDR a USA se 4. října uskutečnil ve švédském Stockholmu předběžný kontakt a poté 5. října korejsko-americké jednání na pracovní úrovni.

K jednáním jsme přistoupili s očekáváním a optimismem, že strana USA bude přemýšlet a jednat správným způsobem, protože neustále žádala o zahájení jednání vysláním opakovaných signálů, že je připravena k dialogu založeném na „nové metodě“ a „tvůrčím řešení“.

Avšak otřepaný postoj zástupců americké strany na místě jednání jasně ukázal, že naše očekávání byla marnou nadějí, a posílil pochybnosti, že USA mají zájem řešit spor prostřednictvím dialogu.

Při současných jednáních americká strana trvala na svém dosavadním stanovisku a prokázala, že nepřinesla žádné nové zboží a bez jakéhokoli výpočtu nebo záruky zopakovala pouze vágní prohlášení, že jsou třeba následná a intenzivní jednání.

USA na tato jednání nic nepřipravily a pokusily se sledovat politický cíl zneužití korejsko-amerických jednání v zájmu svého domácího politického programu.

S ohledem na to zástupce naší strany na jednáních uspořádal tiskovou konferenci a objasnil náš zásadový postoj k těmto jednáním.

USA navzdory tomu klamou veřejné mínění a tvrdí, že tisková konference naší delegace přesně neodrážela obsah a duch vyjednávání a že vedly vynikající diskusi s korejskou stranou.

Čím větší očekávání, tím hlubší zklamání.

Tato jednání nás vedla k názoru, že USA nemají politickou vůli ke zlepšení korejsko-amerických vztahů a snaží se zneužívat korejsko-americké vztahy v zájmu svých stranických preferencí a strategie.

USA šíří zcela nepřiměřená neopodstatněná slova, že v těchto jednáních obě strany vyjádřily svůj úmysl setkat se za dva týdny. Je nepravděpodobné, že oni, kteří ani do 99 dnů po summitu v Pchanmundžomu s ničím nepřišli,  přinesou za pouhých čtrnáct dní alternativu, která splňuje naše očekávání a zájem světa.

Nemáme vůli vést tak odporná jednání jako ta současná, dokud USA nepřijmou praktická opatření, aby zcela a nezvratně opustily nepřátelskou politiku vůči KLDR, která ohrožuje bezpečnost našeho státu a porušuje práva našeho lidu na existenci a rozvoj.

Již jsme uvedli, že pokud USA budou znovu sahat po starém scénáři, který nemá nic společného s novou metodou výpočtu, jednání mezi KLDR a USA mohou okamžitě skončit.

Jasně jsme určili způsob řešení problému, takže další osud korejsko-amerického dialogu závisí na postoji USA a konečný termín je do konce tohoto roku.

 

Korejská ústřední tisková agentura – KCNA, http://www.kcna.kp