Skip to content

Hovorca ministerstva zahraničných vecí KĽDR vyjadruje trvalú podporu a solidaritu venezuelskému ľudu

Pchjongjang, 5. mája čučche 108 (2019) (KCNA) – Hovorca ministerstva zahraničných vecí Kórejskej ľudovodemokratickej republiky odpovedal na otázku, ktorú položila KCNA 5. mája v súvislosti s pokusom o štátny prevrat protivládnych síl vo Venezuele:

Nedávno vo Venezuele vypukla mimoriadna situácia, keď sa vnútorné protivládne sily pokúsili o štátny prevrat, aby odstránili legitímne zvoleného prezidenta. Najnovší pokus o štátny prevrat je mimoriadne nebezpečným aktom násilia, ktorý tlačí situáciu vo Venezuele do najväčšej nestability, čo má veľmi negatívny vplyv na celkovú situáciu v regióne.

Situácia vo Venezuele sa každým dňom zhoršuje, pretože vnútorné protivládne sily od januára vedú s podporou vonkajších síl kampaň proti prezidentovi a nepriateľské sily sa snažia zbaviť Venezuelu svojho zastúpenia v OSN.

Spojené štáty americké, ktoré sa správajú ako „jediná superveľmoc“, zároveň vydávajú bezohľadné vyjadrenia typu, že ak to bude potrebné, je možná vojenská akcia v súvislosti so situáciou vo Venezuele, a ak to bude potrebné, SŠA vykonajú túto akciu. Tieto poznámky vyvolávajú veľké znepokojenie medzinárodného spoločenstva.

Odsudzujeme všetky pokusy o odstránenie legitímne zvoleného prezidenta Venezuely a zasahovanie do jej vnútorných záležitostí ako popieranie medzinárodnej spravodlivosti a zjavné porušenie medzinárodného práva.

Vyzývame k mierovému riešeniu venezuelskej otázky v súlade s nezávislou vôľou a rozhodnutím vlády a obyvateľov tejto krajiny a venujeme trvalú podporu a solidaritu venezuelskému ľudu v jeho boji za obranu suverenity.

Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA) – www.kcna.kp