Skip to content

Ministerstvo zahraničných vecí žiada urýchlené vyšetrenie útoku na ambasádu KĽDR v Španielsku

Pchjongjang, 31. marca čučche 108 (2019) (KCNA) – Hovorca ministerstva zahraničných vecí Kórejskej ľudovodemokratickej republiky odpovedal na otázku, ktorú položila KCNA 31. marca, pokiaľ ide o nedávny útok na veľvyslanectvo KĽDR v Španielsku:

22. februára bol spáchaný vážny teroristický útok, keď ozbrojená skupina napadla veľvyslanectvo KĽDR v Španielsku a zviazala, zbila a mučila pracovníkov veľvyslanectva, pričom vyrabovala dokumenty a iné dôležité materiály.

Invázia, okupácia a vyrabovanie ambasády je vážnym zásahom do štátnej moci, hrubým porušením medzinárodného práva a takýto akt by nemal byť v žiadnom prípade tolerovaný medzinárodným spoločenstvom.

Upozorňujeme na skutočnosť, že sa šíria rozličné verzie, vrátane možnosti účasti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Spojených štátov a časti protikórejskej „organizácie“ na tomto teroristickom akte.

Očakávame, že príslušné orgány v Španielsku, mieste incidentu, vykonajú zodpovedné vyšetrovanie incidentu a správne potrestajú teroristov a zákulisných organizátorov v súlade s medzinárodným právom.

Budeme trpezlivo čakať na výsledok.

Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA) – www.kcna.kp