Skip to content

Anekdoty zo života Kim Čong Ila: Vlak a domov

Jedného dňa v septembri 2009, keď kórejský ľud pracoval tvrdo na tom, aby dosiahol nový revolučný pokrok pri budovaní prosperujúcej krajiny, súdruh Kim Čong Il oznámil, že absolvuje ďalšiu návštevu staveniska elektrárne Huičchon. Odkedy vyzval všetkých ľudí, aby začali 150-dňovú kampaň s cieľom vybudovať odrazový mostík pre prosperujúcu krajinu, často bez odpočinku poskytoval terénne pokyny u mnohých jednotiek. 

Funkcionár preto zdvorilo požiadal súdruha Kim Čong Ila, aby zanechal svoj plán. Súdruh Kim Čong Il odpovedal nasledovne: Kedykoľvek sa vydám poskytnúť terénne pokyny, ľahko si odpočiniem pri pomyslení na to, že uvidím svojich vojakov v jednotkách ľudovej armády a môj ľud v továrňach alebo vidieckych dedinách. Takže teraz idem na stavbu elektrárne Huičchon s myšlienkou, že tam budem vidieť svojich vojakov a ľud. Som hrdý na to, že dávam pokyny priamo na mieste svojim vojakom a svojmu ľudu, nech je cesta akokoľvek dlhá a náročná.

Iný funkcionár povedal súdruhovi Kim Čong Ilovi, že vzdialenosť, ktorú prešiel vlakom pri svojom udeľovaní terénnych pokynov, tento rok dosiahla najvyššiu hodnotu za posledných desať rokov. Funkcionári požiadali súdruha Kim Čong Ila, aby nepracoval príliš tvrdo, ale aby sa staral o svoje zdravie. Pri vyjadrovaní svojej vďaky súdruh Kim Čong Il povedal:
Už som si zvykol cestovať vlakom dlhé vzdialenosti a žiť na palube. Pravdepodobne z tohto dôvodu sa cítim ako doma, keď som vo vlaku a akoby som býval v hoteli, keď som doma.