Skip to content

Čchangsong dnes

Okres Čchangsong v provincii Severný Pchjongan sa rozprestiera pozdĺž rieky Amrokkang (známa aj pod čínskym názvom Jalu) na severozápadnom cípe Kórei. Hory predstavujú 95% rozlohy okresu a jeho obmedzená plocha ornej pôdy bola taká neúrodná, že oblasť bola známa ako nevhodná pre ľudské osídlenie.

Tento vzdialený horský región však prešiel obrovskou zmenou v ére Strany práce.
Hory v regióne, ktoré boli príčinou osamelosti a chudoby v minulosti, sa zmenili na “zlaté hory”, kde rastie rôzne divé ovocie a údolia sú posiate stádami kôz a oviec.

Ľudia v Čchangsongu si počas Namáhavého pochodu a núteného pochodu dôrazne uvedomili, že rozprávka, v ktorej ľudia vedú blahobytný a kultivovaný život, nepríde sama od seba, ani ju neprinesie nikto iný. Rozhodli sa, že začnú rozvíjať svoj okres na taký okres, ktorý im budú ostatní závidieť, a to bez zbytočného odkladu s tým, že maximálne využijú existujúce prostriedky a potenciál, nehľadiac na okolnosti a podmienky, a zintenzívnili produkciu v miestnych závodoch, ako aj v poľnohospodárstve a chove hospodárskych zvierat.

Čchangsonské potravinárske závody, s vznešeným cieľom viesť ostatných k spracovaniu divokého ovocia, vytvorili jednotný výrobný systém a vynaložili značné úsilie na zlepšenie kvality výrobkov. Ich výrobky značky Hwanggumsan sú veľmi obľúbené zákazníkmi z Pchjongjangu a iných častí krajiny ako prírodné, zdravé nápoje a potraviny.

Nábytkárska továreň, textilka a ďalšie továrne v okrese zrekonštruovali svoje výrobné linky na modernej báze a vykázali veľké množstvo kvalitného spotrebného tovaru zo surovín a iných materiálov dostupných v krajine. Spĺňajú dopyt obyvateľov okresu a dokonca posielajú svoje výrobky do iných okresov.




Vďaka revitalizácii miestnej ekonomiky a základov, ktoré boli položené na zlepšenie života obyvateľov, okres vybudoval pred dvoma rokmi zdravotnícky komplex Undok a nemocnicu pre ľudí z okresu na brehu rieky Jongču v okresnom meste. Minulý rok bol dokončený projekt výstavby hrádze na rieke Jongču v oblasti mesta a výstavba 50 bytových domov v dedine Kumja-ri. Tento rok bolo 40 domácností presťahovaných do nových domov postavených v okresnom meste. V súčasnosti sa blíži k dokončeniu niekoľkých viacpodlažných bytových domov a vo výstavbe je detský park v meste, čo ešte viac zlepší vzhľad okresu.

Ľudia z okresu sa tešia zo zlepšujúcej sa úrovne svojich kultúrnych a voľnočasových aktivít.

Do okresu Čchangsong prichádza nekonečný prúd návštevníkov z iných častí krajiny, ktorí chcú byť svedkami rýchlo sa meniacej podoby okresu.




www.naenara.com.kp