Skip to content

Anekdoty zo života Kim Čong Ila: Múdre predpovede

V noci 20. októbra 1979 sa rozprával súdruh Kim Čong Il so skupinou funkcionárov. Analyzoval rozbroje v režime Pak Čong Hi a boje juhokórejského ľudu proti diktatúre Yushin. Pripomínal, že Pakov režim má obmedzenú životnosť.

Funkcionári sa na seba nedôverčivo pozerali. Pakov režim podporovaný Spojenými štátmi sa javil ako veľmi silný. Preto súdruh Kim Čong Il vysvetlil: “Vzhľadom na akútne rozpory a vývoj v južnej Kórei je pravdepodobné, že sa stane niečo šokujúce. Zdá sa, že Pakova yushinská diktatúra sa blíži k svojmu Waterloo; Spojené štáty sa dokonca možno rozhodnú odstrániť svojho poskoka.”

Šesť dní nato bol Pak Čong Hi zastrelený. Atentát bol tajne plánovaný CIA, ale Kim Čong Il dokázal predpovedať toto sprisahanie. Existujú ďalšie príklady presnosti jeho predpovedí.
Jeden novembrový deň v roku 1987 súdruh Kim Čong Il v rozhovore s funkcionármi vyjadril svoj názor, že Sovietsky zväz bude žať búrku z jeho “prestavby”. V Sovietskom zväze sa v nasledujúcich rokoch niečo stane, ak pôjdu naďalej touto cestou, povedal. Zdá sa mi, pokračoval, že vlajka socializmu v tejto krajine možno bude stiahnutá a potom bude nasledovať kapitalistický vietor, ktorý sa cez ňu preženie. Následne sa pestrá národnostná zmes krajiny stane problémom.

Keď v januári 1991 vypukla vojna v Perzskom zálive, mnohí ľudia sa domnievali, vzhľadom na moc Saddáma Husajna, že iracká armáda nebude tak ľahko porazená. Kim Čong Il však predpovedal, že krajina sa vzdá o niekoľko týždňov.