Vyhlásenie britských organizácií k výročiu povstania v Kwangdžu

Londýn, 19. mája čučche 108 (2019) – Britská asociácia pre štúdium politiky songun (ASSPUK), Anglická študijná skupina myšlienky čučche (JISGE), Spoločnosť priateľov KĽDR v Spojenom kráľovstve (KFA UK) a Britský výbor solidarity pre mier a znovuzjednotenie Kórejského polostrova (BSCPRKP) vydali spoločné vyhlásenie na podporu výzvy, ktorú vydal Ústredný výbor Protiimperialistického národného demokratického frontu južnej Kórey pri príležitosti 39. výročia povstania v Kwangdžu.

Ľudové povstanie v Kwangdžu v máji 1980 bolo veľkým antifašistickým bojom a protiimperialistickým odporom juhokórejského ľudu, ktorý sa snažil ukončiť temnú vojenskú fašistickú vládu bábkového režimu Čon Tu Hwana a útlak amerického imperializmu.

Vo výzve sa uvádza, že „nezdolný duch bojovníkov odporu a ich volanie po spravodlivosti pred 39 rokmi stále povzbudzuje juhokórejský ľud ako počiatočný výstrel v boji za ich ušľachtilý úmysel a túžbu, stále zostávajúcu ako nevyriešená úloha, volá ľud do nového boja.”

Pred dvoma rokmi bola despotická, šialená Pak Kun Hje, potomok a pokračovateľka predchádzajúcich fašistických režimov, odstavená od moci po protestných sviečkových pochodoch miliónov obyvateľov južnej Kórey. Odstavenie Pak Kun Hje od moci bolo realizáciou túžob tých, ktorí v máji 1980 v Kwangdžu padli v boji za demokraciu. Avšak fašistická Liberálna strana Kórey (LKP), pozostatok éry fašistickej diktatúry v južnej Kórei, sa snaží oživiť fašizmus v južnej Kórei, čím uráža pamäť mučeníkov Kwangdžu.

Protiimperialistický národný demokratický front južnej Kórey (AINDF), predvoj vlasteneckých antiimperialistických síl v južnej Kórei, volá po boji proti obnoveniu reakčných, fašistických konzervatívnych síl v južnej Kórei. Odvolanie vydané AINDF hovorí že fašista musí byť odstránený a potrestaný.

Podporujeme výzvu Ústredného výboru AINDF a vyzývame na úplnú elimináciu fašistickej Liberálnej strany v južnej Kórei!

ROZPUSTIŤ FAŠISTICKÚ LKP!
PREČ S FAŠIZMOM!
NECH ŽIJE PROTIIMPERIALISTICKÝ NÁRODNÝ DEMOKRATICKÝ FRONT KÓREY!
KÓREA JE JEDNA!

Britská asociácia pre štúdium politiky songun (ASSPUK),
Anglická študijná skupina myšlienky čučche (JISGE),
Spoločnosť priateľov KĽDR v Spojenom kráľovstve (KFA UK),