Skip to content

KĽDR oznámila bezchybné vypustenie satelitu

Kim Čong Un, najvyšší vodca Kórejskej strany práce, štátu a armády, podpísal rozkaz k zahájeniu pozorovania Zeme satelitom Kwangmyongsong-4 6. februára čučche 105 (2016).

Bez názvu
Štart rakety nesúcej satelit

Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku KĽDR (NADA) vydal správu o úspešnom vypustení pozorovacieho satelitu Kwangmyongsong-4, ktoré sa uskutočnilo pod priamym vedením Kim Čong Una.

Správa inštitútu NADA hovorí:

Vedci a technici z Národného úradu pre letectvo a kozmonautiku KĽDR (NADA) úspešne postavili a vypustili pozorovací satelit na obežnú dráhu v roku 2016, po 5-ročnom programe vesmírneho výskumu.

Raketa odštartovala z Vesmírneho centra Sohae v okrese Čolsan, provincii Severný Pchjongan o 9:00 (v našom čase to bol 1:30 v noci), 7. februára, Čučche 105 (2016). Satelit dosiahol obežnú dráhu o 09:09:46, 9 minút po štarte rakety.

satelit105 4
—Fotografia zaslaná z vesmíru–

Satelit obieha po polárnej obežnej dráhe vo výške 500 km. Dráhu obieha v cykle 94 minút a 24 sekúnd.

Na satelite sú inštalované meracie a telekomunikačné prístroje, potrebné na pozorovanie Zeme.

Bezchybný úspech podaný v podobe vypustenia satelitu Kwangmyongsong-4 je hrdým razením politiky veľkej Kórejskej strany práce s dôrazom na veľký význam vedy a techniky. Je to epochálna udalosť vo vývoji vedeckých, technologických, ekonomických a obranných schopností krajiny. Je uplatňovaná legitímnym právom na využitie vesmíru na nezávislé a mierové účely.

Kim Čong Un osobne sleduje štart rakety
Kim Čong Un osobne sleduje štart rakety

Fascinujúca trajektória pary satelitu Čučche na jasnej modrej oblohe na začiatku februára, na prahu Dňa Svietiacej hviezdy (deň výročia narodenia Kim Čong Ila, 16. 2.), najväčšieho národného sviatku Kim Ir Senovej Kórey, je darom najvrúcnejšej vernosti od našich vedcov a technikov veľkému súdruhovi Kim Čong Unovi, pre dôstojnosť našej strany, štátu a ľudu. Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku KĽDR (NADA) v budúcnosti plánuje vypustiť do
vesmíru ďalšie Čučche satelity, aby veľká Kórejská strana práce dostála svojho významu pri podpore vedy a technológií.

KCNA

Videá:


To isté video s anglickým prekladom:

Ďalšie fotografie:

Kim Čong Un sleduje let rakety
Kim Čong Un sleduje let rakety
Untitled 21
Raketa nesúca satelit Kwangmyongsong-4
Kim Čong Un ta teší z vypustenia satelitu
Kim Čong Un ta teší z vypustenia satelitu
satelit105 5
Severokórejci sa tešia z úspešného vypustenia satelitu
satelit105 3
Raketa nesúca satelit Kwangmyongsong-4