Skip to content

Nezodpovědná jihokorejská vojenská provokace

Pchjongjang, 8. května čučche 109 (2020) (KCNA) – Mluvčí Ministerstva lidových ozbrojených sil Korejské lidově demokratické republiky vydal 7. května následující tiskové prohlášení:

6. května vojenské kruhy jižní Koreje mobilizovaly více než 20 stíhaček F-15K, KF-16, F-4E a FA-50 velení vzdušných sil a vysokorychlostní plavidla 2. námořní flotily a další a prováděli společné vojenské cvičení v horkém místě Korejského západního moře.

Takový nezodpovědný krok válečných štváčů z vojenských kruhů jižní strany je zvýšením vojenské konfrontace, která svazuje jazyk i svým pánům, kteří odpovídali na každé vojenské cvičení naší strany slovy jako “zastavte” a “politováníhodné”, říkajíce že nepomáháme úsilí ke zmírnění napětí na Korejském poloostrově.

Vše se nyní vrací zpět k výchozímu bodu před severo-jižním summitem v roce 2018.

Nedávné společné vojenské cvičení ve vzduchu a na moři se konalo v nejožehavějším místě Korejského západního moře, kde v minulosti došlo k vojenským střetům mezi severem a jihem, a bylo otevřeně a úmyslně zahájeno při předstírání, že od nás existují „neobvyklé příznaky“ a „provokace”.

Vážnější je skutečnost, že jihokorejské vojenské kruhy prováděly takové vojenské cvičení a označovaly nás za svého „nepřítele“.

Není to nic jiného než úmyslné úsilí o konfrontaci, které nelze nijak omluvit.

Vojenské kruhy jižní Koreje neskrývají skutečnost, že účelem tohoto společného cvičení je zlepšit schopnost reagovat na palbu a náhlou „provokaci“ severu, zasáhnout základnu „nepřátelské provokace“ a odrazit síly, které by ji podporovaly.

Bezohledná vojenská provokace jihokorejských vojenských kruhů je úplným popřením a přímou zradou dohody ve vojenské oblasti mezi severem a jihem, ve které obě strany ujistily celý národ, že zastaví všechny nepřátelské činy proti druhé straně na zemi, na moři i ve vzduchu, a zejména že změní oblast Západního moře v mírové vody.

Nedávné cvičení nám opět umožnilo uvědomit si do morku kostí, že nesmíme zapomínat, že nepřátelé stále zůstávají nepříteli.

Jak bychom měli zůstat pasivními diváky, když nepřátelé horlivě a otevřeně volají po útoku na nás?

 

Korejská ústřední tisková agentura – KCNA, http://www.kcna.kp