Skip to content

Anekdoty zo života Kim Čong Ila: Obdiv od Sukarna

V apríli 1965 navštívil prezident Kim Ir Sen Indonéziu, aby sa zúčastnil osláv 10. výročia prvej konferencie Ázijských a afrických národov (známej ako Bandungská konferencia).

Po návšteve osláv v meste Bandung mal naplánovanú návštevu botanickej záhrady Bogor, ktorá sa nachádza ďaleko od mesta Bandung. Čas odchodu sa však zmenil. Kórejskí predstavitelia sprevádzajúci súdruha Kim Ir Sena boli prekvapení, predtým než boli informovaní o tom, že ide o opatrenie, ktoré prezident Sukarno prijal osobne pre osobnú bezpečnosť ich vodcu.

Príbeh je spojený s touto udalosťou:
Toho rána bol Sukarno informovaný vedúcim jeho ochranky, že “mladý veliteľ” Kórei odišiel do Bogora ako súčasť čelnej hliadky. Pred dňom, kedy sa mali konať oslavy, mal mladý Kórejčan na úsvite skontrolovať ulice a okolie skôr, než prijal podrobné opatrenia na ochranu osobnej bezpečnosti súdruha Kim Ir Sena. A v ten deň plánoval vopred odísť v predstihu na ďalšie miesto.

Na Sukarna to zapôsobilo a preto sa rozhodol prevziať osobné velenie nad bezpečnosťou kórejského vodcu. Najskôr zmenil čas ich odchodu do Bogora. Podľa jeho asistentov to bolo prvýkrát, čo urobil niečo také.

Na slávnostnej večeri, ktorá sa konala pri príležitosti návštevy Indonézie, Kim Ir Sen vyjadril hlbokú vďaku Sukarnovi za jeho pohostinnosť, najmä za to, že prevzal velenie nad jeho osobnou bezpečnosťou – a to aj pomocou bezdrôtového mikrofónu.

Sukarno povedal, kývajúc hlavou: “Vďačnosť by mala ísť Vášmu ‘mladému veliteľovi’. Prepáčte, ale môžete mi povedať jeho funkciu?”
Súdruh Kim Ir Sen odpovedal so srdečným smiechom, že bol jeho hlavným pomocníkom zodpovedným za bezpečnosť a že bol pod palcom jeho hlavného pomocníka.

Sukarno s obdivom a náznakom závisti pochválil kórejského vodcu.
Už vo svojich dvadsiatich rokoch získal súdruh Kim Čong Il obdiv Sukarna, muža so silným zmyslom pre sebaúctu, ktorý bol známou dlhoročnou hlavou štátu.

Veľký vodca Kim Ir Sen pri stretnutí so Sukarnom