Skip to content

Anekdoty zo života Kim Čong Ila: Nesmrteľný prezident

11. augusta 1994, približne mesiac po úmrtí prezidenta Kim Ir Sena, bol v dome Mokran usporiadaný banket na počesť Son Won Thaea, kórejského krajana, ktorý žil v USA.

Táto správa bola prekvapením pre všetkých, ktorí stále trúchlili nad najväčšou stratou národa.

Nasledujúce riadky pojednávajú o tom, ako bol usporiadaný banket:
Pred troma rokmi prezident pozval Son Won Thaea do vlasti. Vyjadril poľutovanie nad tým, že ho nebol na oslave jeho narodenín, pretože prezident mu prisľúbil, že ako jeho starší brat ho pozve na svoje 80. narodeniny.

Keď sa udalosť blížila, pripravil si kórejský šperk s maľbou Žeriavy v borovicovom háji ako darček k jeho narodeninám.

Hneď ako sa dozvedel smutnú správu o úmrtí prezidenta, poponáhľal sa Son do Pchjongjangu. Keď prišiel, aby vzdal úctu prezidentovi, pozdravil ho súdruh Kim Čong Il, ktorý stál na stráži pri prezidentovej rakve.

Uchopiac ruky starého kajúcnika, povedal:
“Pán Son, ďakujem Vám za to, že ste merali ďalekú cestu z cudzej zeme.”
“Prezident povedal, že na Vaše 80. narodeniny usporiada veľkú večeru, ale odišiel, je mi to ľúto.”
“Prajem si, aby ste sem chodili znova a znova, pamätajúc, že tu je Váš domov. Vždy si spomeniem na blízkych priateľov prezidenta.”

O niekoľko dní neskôr súdruh Kim Čong Il vyzval niektorých zainteresovaných predstaviteľov a povedal im, že na počesť Sona by mala byť usporiadaná hostina, ktorú zamýšľal prezident.

V skorých ranných hodinách dostal k narodeninám kvetinový košík, veľký kôš s ovocím a ďalšie darčeky, ako aj blahoželanie k tejto príležitosti. Večer dostali prezidentov dar a boli pozvaní na banket v Mokranskom dome.

Boli na ňom prítomní vysokí vládni predstavitelia, Sonove deti a priatelia a ďalší zahraniční krajania.

Starý muž so slzami v očiach povedal: “Prezident žije, pretože jeho úmysly sú zachované a jeho teplo je stále cítiť. Neverím v zmŕtvychvstanie Ježiša Krista, ale nepochybujem o tom, že prezident je nesmrteľný. Kim Čong Il je jeden a ten istý ako prezident Kim Ir Sen.”